Tuesday, April 12, 2011

Easy ASB amat menguntungkan untuk yang kurang berkemampuan

aku nak sharing is caring sikit pasal pinjaman/simpanan ASB oleh RHB ni. khas untuk yang berpendapatan rendah atau banyak lagi komitmen lain yang perlu ditanggung. plan yang disyorkan oleh RHB Bank ni sangat berbaloi-baloi. 











korang still xfaham lagi? 
ok..macam ni, amek contoh, kt wat loan ASB utk 10 tahun untuk RM10000. ikut standard loan ASB biasa, monthly rate yang kita perlu bayar adalah RM104 ++. 


tapi Easy ASB memberikan bayaran bulanan yang paling murah iaitu serendah RM 45 sebulan. dividen yang diberikan untuk setahun adalah lebih kurang RM800 utk loan RM10000. sebulan kita bayar RM45 x setahun (12 bulan) = RM540. tapi dividen yang kita dapat setahun adalah lebih kurang RM800. 


kat situ kita dah untung RM260 untuk setahun. ok sekarang darab dengan 5 tahun = RM 4000.kita untung RM1300 sebab untuk 5 tahun kita bayar hanya RM2700. had minimum untuk tutup akaun adalah 3 tahun. so maknanya kalau dah terdesak sangat nak duit, 3 tahun dah bleh kuarkan duit. tapi jangan lebih daripada 5 tahun sebab tahun kelima dah dikira rate biasa. sila rujuk jadual di atas. maksudnya di sini, kita register utk pinjam RM10000 tapi kita xdapat pun RM10000 2. sebab pada tahun ke-5, kita dah tutup akaun. tapi kita still dapat untung. 


dalam bahasa mudahnya ;


RM45 x 12 bulan x 5 tahun = 2700
dividen RM800 setahun x 5 tahun = RM4000
untung = RM4000 - RM2700 = RM 1300


ok, 2 kalau kita pinjam RM10000. kalau RM10000? kira jelah keuntungannya kan. 


notakaki : benda baik, eloklah kita share. =)


sumber : rhb bank

3 comments:

  1. syarat yer plak camner yer?

    ReplyDelete
  2. xsilap slip gaji 1 bulan. xsure lagi sbb lom daftar. hehe

    ReplyDelete
  3. Er setahun easy rhb ni asb laon sistem conventional dan hukummnya haram... So taklah laburlah lsekadar berkong si infor tq

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...