Monday, June 20, 2011

najis dan 'daging burger'Mitsuyuki Ikeda, seorang pengkaji dari Okayama Laboratory, telah menghasilkan steak tiruan dari tahi manusia. Tokyo Sewage mulanya menghubungi saintis tersebut mencari penyelesaian kepada najis yang terlalu banyak di loji buangan najis. 

Mereka memintanya mencari kegunaan lain untuk najis tersebut kerana ianya mengandungi protein yang berlebihan disebabkan bakteria yang banyak. Menurut beliau, setelah membuat kajian didapati bahan buangan manusia mempunyai jumlah protein yang tinggi. 

Warna merah pada daging burger itu diwarnakan dengan pewarna artifisial untuk membuatkan ia nampak segar, menarik dan kelihatan seperti daging burger yang sebenar dan menggunakan perasa soya sebagai bahan tambahan untuk memberikan rasa sebenar daging kepada najis yang diproses tersebut. Ujian awal menunjukkan orangramai yang merasa daging tahi ini tidak dapat membezakannya dengan daging lembu.


63% protein, 25% karbohidrat, 3% lemak dan 9% mineral merupakan kandungan yang ada dalam daging ini. mengasingkan bahan proteinnya, mencampurkannya dengan pemangkin dan memasukkan bahan bahan tersebut ke dalam mesin peletup untuk menghasilkan steak tiruan.

Tambah beliau, masalah utamanya bukan dari segi kesihatan tetapi dari psikologi manusia iaitu daging ini dibuat daripada najis. Ditambah pula dengan kos pembuatannya yang rumit menjadikannya agak mahal membuatkan harganya 10 hingga 20kali ganda lebih mahal daripada daging lembu biasa. 

Namun, itu hanyalah kos untuk kajian dan mungkin apabila kajian ini selesai harganya akan boleh dikurangkan supaya setanding dengan harga daging burger biasa. Jika tidak, ia tidak akan di pasarkan. Katanya lagi, daging burger daripada najis manusia ini kurang lemak dan rendah kalori. 


notakaki : sumpah loya tekak aku nak makan burger pasni. yarkkkkk!


sumber : kaki-haru

8 comments:

 1. pergghhhh...aku bce pun geli...

  ReplyDelete
 2. Hanya baca tajuk....mual yang terlampau

  ReplyDelete
 3. eauwwwwwwwwww pengotor tul lah..

  ReplyDelete
 4. cik rama2 > tgk gambar apatah lagi...hehe.manusia zaman sekarang semakain 'maju ke hadapan'

  ReplyDelete
 5. kak Azie > xsanggup nak baca rangkap demi rangkap. hehe

  ReplyDelete
 6. norfa > sangat pengotor kan...akibat terlalu bijak.

  ReplyDelete
 7. Adoi, nak muntah, isk2, tak la d buat benda lain,

  ReplyDelete
 8. mumtaz > bila dah terlalu bijak, ini ler jadinyer...

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...