Sunday, June 30, 2013

Pengalaman Bersalin di Pusat Rawatan Islam Az Zahrah, Bangi

Assalamualaikum...
harap dapat bersabar bila membaca entry ini sebab ianya sangat panjanggggg :)
enjoyzzzzz!!

Kronologi

20 Jun 2013

7 Pagi - 12 Tengahari

Pergi kerja macam biasa, pukul 7 pagi keluar rumah. drive dari Putrajaya-Shah Alam plus minus 1 jam perjalanan bergantung kepada traffic dan lalu lintas. ewahh macam pembaca berita. masa drive tu, perut rasa tak selesa sebab baby asyik mengeras. bila perut mengeras je, cepat-cepat tengok jam. lebih kurang 10 minit sekali perut mengeras. tapi aku tak syak pape. sampai je opis terus kol asben bagitaw perut asyik mengeras 10 minit sekali. asben cakap tengok sampai tengahari camne. kalau still sama macam tu, mintak MC and balik umah. dalam pukul 10 macam tu, mintak advice dr kawan-kawan. and aku amek keputusan untuk ke Klinik Anis kat Lobi office aku. Dr advice suruh rehat kat rumah memandangkan aku pun da 38weeks and dia bagi MC. anytime boleh deliver katanya. tapi kena tunggu tanda air ketuban pecah atau keluar darah. kalau petang tu still sama macam sekarang, Dr suggest g refer hospital yang aku nak deliver nanti, check kot-kot dah de bukaan ke.

5 petang

Asben kol tanya nak g ke Az Zahrah tak? sebab dia pun risau pape jadi. aku cakap tunggu malam nanti kalau still sama jugak, baru g hospital. dalam otak asyik dok fikir je, takde pun keluar tanda darah atau air ketuban pecah. tu yang aku rilex je macam tak bersedia nak g. selalu dengar orang citer yang kena seluk tu sakit and kebarangkalian aku nak pergi check adalah sangat tipis. ngeri bila fikir kena seluk. huhu

8 Malam

Perut still mengeras sama macam pagi tadi. asben tanya lagi untuk kali keberapa tah, nak g hospital x? aku pun dengan berat hatinya cakap oooookkkkkk. dalam hati berdebar-bedar fikir nak kena seluk. uwaaaa seramnyerrr. lepas isya', asben bawak g Az Zahrah. asben siap cakap lagi nak kena bawak beg sume ni. nanti senang. aku cepat-cepat cakap "ehh tak payah...lambat lagi ni nak bersalin..insyaAllah next week" dengan yakinnya. so lepas je isya terus siap-siap nak g spital. sarung jelah sua yang aku nampak. sampai je spital, naik tingkat 2 kat bahagian wad. nurse suruh aku and asben masuk bilik persediaan. pasang mesin CTG (ohh macam ni mesin CTG). ok contraction tak banyak sangat cuma 20% average. boleh plak aku tanya nurse tu, maximum contraction bape ya nurse? dah sah sahla 100% kan. aiyoooo math failed! 

9.40 Malam

Bila bidan masuk je (ohh ni keje bidannn..) terus rasa cuak. siap tanya lagi, sakit tak kene seluk Dr ehh nurse? bidan cakap depends pada orang jugakla tapi taklah sakit sangat. aku pun tarik nafas dalam-dalam and hembus. teknik pernafasan tu penting ya. ok dah siap seluk, tak sakit pun. sukee. bidan tak cakap pape, aku yang sibuk tanya. dah ada bukaan ke? bidan jawab ok, dah 2.5 cm. masa tu aku macam dah nak terkeluar bijik mata dan mata aku and asben bertentangan macam mula-mula bercinta dulu. ahaksss. (muntahhh hijau) ayat yang kedua keluar dari mulut bidan, "malam ni kena admitted ya". sekali lagi mata kami bertentangan. aku mintak postpone esok pagi kalau boleh. bidan cakap takleh sebab first baby and dr nak monitor pergerakan baby. aku mintak pelepasan balik kejap sebab datang sehelai sepinggang dan aku amatlah lapar weyh. Dr bagi pelepasan tapi makesure aku admitted b4 pukul 1 pagi. ok fine~

10.30 Malam

Balik umah, asben terus ketuk pintu bilik Parent In Law and gitaw yang malam ni kena tido spital sebab aku dah nak bersalin. semua terkejut sebab due aku kan lagi 2 minggu. then aku siap2 pack barang semua, mintak maaf kat kedua2 mertua and mak mertua aku cium pipi aku doakan semuanya dipermudahkan. nak nangis rasa masa tu. sampai kat Bangi, g cari kedai makan dulu. aku request nak roti telur and sotong goreng tepung. masa tu makan pun tak rasa apa sebab tak percaya esok dah nak deliver. giler tak cuak kaw. bersalin ok! 

bla bla bla bla masuk wad pukul 12.30 pagi waktu Malaysia. dapat wad Tun Fatimah, 2 bedded. aisehh nurse cakap single bed penuh. kalau ada pun esok baru clear. takpe, sabar dulu. tapi memang agak kurang selesa la sebab sebelah katil aku tu baby demam panas. so 1 family berkampung kat situ. dengan panasnya sebab aircond tutup. tapi aku fikir positif, takpelah arini hari dia. kot-kot nanti hari aku plak camtu kan. malam tu contraction dah start dah (ohh macam ni rasanya contraction). setiap kali contraction aku pegang tgn asben. tapi contraction taklah sakit sangat. aku bleh tahan lagi. pukul 1.30 pagi nurse datang bagi ubat buang air besar kat dubur. rasa cam malu giler and dia gtaw yang esok pukul 6.30 pagi diorang akan bagi ubat untuk percepatkan contraction. malam (read as pagi) dapatlah lelap dalam 2 jam.

21 Jun 2013

6.00 Pagi

esok pagi pukul 6 pagi aku dah bangun dah mandi and solat subuh. masa mandi tu aku check ade darah kat panties. tapi aku tak sure darah apa. siap siap sume and asben pun siap mandi, nurse pimpin bawak g ke Labour Room untuk check bukaan. dalam labour room tu ada 1 lagi labour room. masa lalu depan labour room yang lagi satu tu, terdengar suara baby menangis. terus rasa seriau. huuuu.

7.30 Pagi

bidan datag check bukaan, ok dah 6 cm. aku sangat terkejut sebab ingatkan bleh naik wad semula ke hapa kan sebab tak makan lagi ni. tadi sempat jamah burger McD 3 suap je. bila nurse masukkan air kat tangan (tak tahulah air ke ubat) terus rasa contraction. sambil mata pandang mesin CTG, tengok percentage contraction semakin naik ke 80% ++. bidan tanya nak apa-apa ubat tahan sakit tak? ada 3 jenis, gas, epidural dan pentedine. gas totally out la. aku memang taknak. baca review kat blog-blog, gas tu macam tak membantu pape pun. cuma antara epidural and pentedine aku tak tahu nak pilih mana. padahal b4 ni dah decide ngn asben nak amek epidural. haha. aku mtk pentedine (inject cucuk punggung) sebab membayangkan ngeri and sakitnya cucuk epidural kat pinggang. 

Klimaks
8.00-10.16 Pagi

Lepas je bidan ke nurse masukkan air kat tangan aku ni, contraction makin bertambah. jangan cakap r sakitnya macamana. sakit macam sakit perut memulas-mulas and tangkap ke pinggang. rasa macam pinggang tu nak putus and dah separated dgn punggung. boleh imagine tak? rasa macam nak jerit je marah sume orang. syukur alhamdulillah asben ada kat sebelah. dialah kekuatan dan semangat aku untuk melahirkan. bila contraction (99% contraction) datang je, aku genggam tangan asben kuat-kuat macam nak putus. mulut pulak tak putus-putus sebut SubhanaAllah, Allah, Ya Allah dll. nak baca panjang-panjang tak larat dah. itu je yang termampu. contraction datang dalam sela masa 2 atau 3 minit sekali. masa contraction tu tak datang, aku memang mamai giler and rasa mengantuk. tu adalah effect ubat pentedine. ubat tu bagi kt rileks sikit sampai boleh terlelap sekejap. tapi still rasa sakit.

Bila dah 8 cm, aku memang dah tak sanggup dah menahan sakit. aku request epidural. bidan cakap rugi kalau amek sekarang sebab da 8 cm and pakar bius tu on call, so take time untuk sampai ke hospital. aku redha jelah menahan sakit. paling kelakar bila dah 9 cm, aku cakap dengan asben mintak czer. memang betul-betul tak tahan sakit tu. sungguh. sakit yang takleh nak digambarkan dengan kata-kata. tak lama tu bidan masuk and check bukaan, dah 10 cm. segala perkakas untuk menyambut baby diorang pasang and letak. penongkat kaki, besi letak tangan, and macam-macam lagilah yang aku tak ingat (ohh macam ni rupanya suasana bersalin dalam labour room). 

Dr Noraini datang and bermulalah proses meneran. Dr suruh amek nafas panjang dan teran. masa ni aku memang rasa sangat sesak nafas. sangat-sangat. rasa macam dah nak mati ke aku ni? Dr cakap itu normal. banyak kali gak aku teran tapi tak kesampaian sebab nafas pendek. bila dengar Dr cakap ok good, kepala dah nampak dah teruskan teran. masa tu taktaw macamana datangnya semangat nak teran sekuat hati and terdengar bunyi kulit digunting tapi tak sakit pun. tak lama tu baby keluar tepat jam 10.16. keluar je baby, aku terus request Dr nak tidur sebab penat sangat. Nurse masukkan air apa tah kat tangan aku dan aku terus terlena. sedar-sedar dah kat Wad Dang Anum. dapat jugak single bed. yeayyyy! 

Segala perkara yang berlaku masa kat labour room lepas baby keluar dari perut, memang aku tak taw. Dr jahit and asben azankan baby kat telinga pun aku tak sedar. rasanya Dr bagi ubat tidur. sangat berterima kasih kepada Dr Noraini. beliau sangat professional masa kat labour room. Syukur Ya Allah, terima kasih asben, terima kasih Dr Noraini, terima kasih family dan kawan-kawan yang mendoakan. terima kasih semua. hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian semua. Sesungguhnya pengalaman bersalin adalah pengalaman manis yang takkan terpadam daripada kotak ingatan sampai bila-bila. sakitnya cuma sekejap, manisnya seumur hidup. 

Selamat datang ke dunia Khaleef Fayyadh Bin Abdul Hakim
Ibu and Ayah Love You So Much!

comel tak Kak Ton? :)




12 comments:

  1. Takutnya....macam mane la nanti waktu saya...

    ReplyDelete
  2. erkkk ngerinyaaaa.

    apa2 pun welcome to the world baby comelll :D

    ReplyDelete
  3. congrats kak anne!moga jadi ibu yang berjaya okeh!hee...:)

    selamat berpantang^-^

    ReplyDelete
  4. sama la kita sakit....saya pon sakit mcm ni. tapi sempat amik epidural. pas amik epidural rasa wahhhhh best gila!!tak sakit langsung!leh beranak tiap tahun. ngeeeee:)

    ReplyDelete
  5. Salam, thank you so much for the entry. sbb tgh konfius nak pilih putrajaya atau az-zahrah. tp selepas baca entri ni rs insya'Allah will go for az-zahrah sbb dekat dgn rumah pun ye. seram sejuk je fkir nk bersalin wpun lg 6 bln insya'Allah. tp entri sis buat mcm fhm serba skit apa yg bakal dilalui. tq and walaupun dah lewat beberapa bulan, congrats!

    ReplyDelete
  6. kak, mintak ceritakan sekali kos bersalin, termasuk harga bilik single bedded tu, ada gambar bilik tak?

    ReplyDelete
  7. gegege..ngeri plak rase..wlupun ni anak ke 2 tp tetap rs takut..sbb seblm ni czer so xde lg pengalaman meneran..

    ReplyDelete
  8. Ada pakej bersalin ka az zahra?

    ReplyDelete
  9. Bpe pkej dia..time akk dliver bpe rm..sbb cdang 2nd bby no nk kt az zahrah...xnk g spital serdang..serik..... Wpon bru dliver sorg kt ctu...

    ReplyDelete
  10. Boleh tau kos bersalin kat situ?

    ReplyDelete
  11. Boleh tau kos bersalin kat situ?

    ReplyDelete
  12. Maaf ya GAN numpang iklan kali aja ada yang membutukan obat penenang,,ALPRAZOLAM RIKLONA,TRAMADOL,HEXYMER,DUMOLID,THATIONIL INJEKSI DAN TABLET,,Dan lain-lain,,silahkan mampir diblog kami ya http://vinnazolam.blogspot.co.id/ atau invite aja pin BB kami 2A065E1B ,, dijamin ok gan..dan layanan kami tidak tipu-tipu.kepuasan pelanggan paling kami utamakan.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...