Tuesday, July 30, 2013

40 Days And Another 4 Days To Go!


alhamdulillah. dah 36 hari berpantang masa gambar ni diambil. arini dah 40 hari dah. tak sabarnya nak tunggu lagi 4 hari untuk abis pantang 44 hari. yeayyyy nak bawak Khaleef jalan-jalan shopping raya. hari ke 44 jatuh pada hari Sabtu minggu depan, hari Ahad sempatlah nak bawak Khaleef gi shopping raya memandangkan Khamis minggu depannya dah raya kan. motif sebenar bukannya nak shopping pun, cuma nak bawak Khaleef keluar jalan-jalan. b4 ni keluar jalan-jalan jugak, tapi jalan-jalan gi kliniklah kebanyakannya. ibu and Khaleef ni da macam pelanggan setia Az Zahra pulak. dalam satu minggu bape kali da g Az Zahra. sepanjang 40 hari usia Khaleef ni, banyak dah perkembangannya. waktu tido dia pun dah semakin normal. bangun setiap 2 atau 3 jam kalau tengah malam hanya untuk menyusu. lepastu sambung titun. awal2 lahir dulu masa tido dia tak menentu. pkul 2,3 pagi bangun nak susu pastu nak main dulu. tersengguk2lah ibu and ayah dia melayan dia nak main. syukur sekarang dah ok. rasanya banyak sangat benda nak diceritakan tapi tangan yang menaip ni tak sempat sebab terkejar-kejar jaga bos kecik tu. 

berat Khaleef masa lahir cuma 2.55 Kg and Dr cakap jahitan sikit je. so far, hari ke-7 dah ok dah jahitan and hari ke 17 aku dah leh drive sebab hantar en asben ke station bas masa aku berpantang kat kg. alhamdulillah mengandungkan sampai melahirkan Khaleef ni semuanya mudah. syukur sangat. semoga jadi anak yang soleh ye sayang.

44 hari berpantang ni, aku berpantang kat sini and kg. campur-campur. aku kan duduk dengan mertua. so awal and akhir berpantang MIL yang jaga. alhamdulillah dikurniakan seorang ibu mertua yang sangat baik. sampai mak aku sendiri cakap baiknya mak mertua ko tu. layan dia macam mak sendiri. yess, aku memang praktikkan dari mula-mula aku kawen dulu. layan mak mertua macam mak sendiri. tak lebih tak kurang. lagipun Khaleef cucu sulung family aku and family en asben. masing-masing nak jaga masa berpantang. aku kat kg 2 minggu je. tu pun rasa dah lama sangat dah siap nangis-nangis masa en asben nak balik sini pas anta aku tu. haha besela mana penah berenggang dengan en asben sampai 2 minggu kan. 

so far semuanya ok. cuma part yang paling sedih, Khaleef tak pandai direct feeding di atas sebab-sebab tertentu. 2 minggu awal tu aku pam susu and bagi dalam botol. my bad, disebabkan kurangnya pengalaman, masa dia lahir dulu aku tak cuba nak direct feeding sebab kat hospital kalau Khaleef nak susu hantar ke nursery. masa tu memang tak keluar susu lagi. so Khaleef dah diperkenalkan dengan botol and formula milk. sekarang aku dah menyesal kenapa kat hospital dulu aku tak cuba untuk susukan dia even takde susu lagi. huwaaaa. sekarang Khaleef dah campur formula milk. sekarang ni aku still pam and cuba direct feeding walaupun dia mengamuk sebab tak puas. tapi bila dia mengamuk beria-ia tu sampai nangis-nangis rasa tak sampai hati plak. terus sumbat botol. hai Khaleef...bilalah nak pandai direct feeding ni.

tu jelah dulu aku nak share. sebenarnya banyakkkk lagi aku nak cerita. tapi waktu je takde. hmmmmm. sebelum tu, korang layanla gambar anak bujang aku ni eh. tata titi tutu~




3 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...